bitefect.ro Lucrurile sunt simple dupa ce le complic eu

16May/120

Pensii, bani, voturi

Citesc pareri de genul: "las ca in cativa an cu populatia romaniei imbatranita si cu o multe de bugetari, nu vor mai fii bani pentru nimeni"
Oare?

Bani nu sunt nici acum pentru pensii si tot se dau. Uitati ca pensionarii si bugetarii sunt si vor fii mase de oameni care merg la vot si care voteaza in functie de cum li se asterne.
Ceilalati sunt importanti dar nu prea conteaza la vot. Deci oricat de prost va merge tara cine va vrea sa fie la putere va face orice ca acestia sa isi primeasca banii, chiar se va imprumuta.

Teoretic, Romania ar trebui sa evolueze, cei cu venituri medii (privat) sa constituie un procent mare si astfel s-ar influenta procentele in parlament. Dar nu se prea intampla.
Se tot spunea ca pana nu trece generatia comunista nu evoluam, dar vine o alta.

In Grecia e acelasi lucru, decat sa reducem pensii /  salarii si sa iesim de la putere mai bine dam foc la lume.

Limitele democratiei.

10May/120

Nu inteleg

Printre unele lucruri pe care nu le inteleg la evenimentele ce apar periodioc este greva cand sefii au de gand sa inchida fabrica. Din moment ce s-a luat decizia ca fabricuta nu e rentabila de ce ai mai face greva. Cum, ii ameninti ca tu nu o sa vii la lucru cu 2 zile inainte de a te da ei afara?

No, nu inteleg.

Tagged as: No Comments
8Nov/110

Despre farmacii

Cu cativa ani in urma cele mai dese activitati comerciale erau buticurile. Bautura la fiecare colt de strada.

Lucrurile mi se pare ca s-au schimbat. Acum farmaciile sunt  si pe cele mai obscure strazi si coltisoare de cartier. Industria aceasta care se plange ca da faliment se pare ca se sacrifica pentru noi si deschide la fiecare 2 km cate un magazin. Asta de mila.

Cred ca in viitor vom avea nevoie de paine si tablete pentru a trai. Mai toti.

Tagged as: No Comments
8Nov/100

Economisti pentru bancile din Romania

Un profesor in timpul facultatii ne-a felicitat pe toti cei care am ales profilul economic pentru studii superioare. A spus el "este o profesie de viitor, dat fiind faptul numarul de banci din Romania".

Unii l-am intrebat sa detalieze aspectul cu bancile. "Sincer, ma refeream la bancile din parcuri, dar nici acelea nu cred ca ar fi suficiente".

Tagged as: , No Comments
24Oct/100

E rau sa fii la mijloc

Traim o vreme in care devin foarte clare 3 categorii de oameni:

- bogatii care devin tot mai putini numeric dar cei ce raman isi cresc averile la cote nemaintalnite

- saracii al caror numar se mareste si nivelul de trai este tot mai coborat

- clasa de mijloc care se zbate in datorii si incearca sa le tina pe linia de plutire.

Personal nu cred ca acest sistem in forma actuala va schimba proportiile ci cu ocazia crizei le chiar evidentiaza.  Adevarul e caci umanitatea si-a dat fericirea in mana "fabricilor". Fabricile au vandut-o bancilor. Bancile au zis ca mai este ceva nevandut de la omul de rand, a cumparat-o si pe aceea.

Totusi aceasta populatie in degringolada la nivel mondial este cea mai buna pentru un plan global. Isi fac griji unii pentru felul in care fiecare stat se lupta pentru revenirea pe linia de plutire si apoi pe crestere. Dar cred caci va venii o vreme cand oameni nu vor mai asculta de conducatorii tarii lor. Desprea aceasta poate alta data.

Tagged as: No Comments
15Oct/100

Despre bugetari numai de bine

Joi trebuia sa depun la finante (14.10) o declaratie care se poate depune pana in 15. Greva.

Azi am auzit ca au inceput lucrul. La 13:58 erau plecati toti.  Portarul nici nu ma lasa sa intru in institutie pentru ca oricum toata lumea e plecata: "Domnule in toata tara asta vinerea la ora 14 e gol in finante."

Luni ma duc sa platesc o amenda.

Tagged as: No Comments
25Aug/100

Boconanta PFA

Stiati ca majoritatea celor care sunt nedumeriti pe la pensii si sanatate sunt contabili si experti contabili? Adica cei care ar trebui sa stie.

Daca stai linstiti la rand si completezi singur niste hartii toata lumea te vizeaza ca stii mai mult decat altii.

Eu unul nu am stat la rand. Am venit din concediu, am vazut ca nimeni nu stie sa imi explice clar. Eu nu am chef sa stau la rand. Mi-era frica sa nu fac ceva prostii pe acolo la nervi. Ma calmez si apoi, ca doar am de-a face cu romani si o sa vad.

Mogulii nu erau chiar asa de rai. :)

Tagged as: No Comments
30Jul/100

Economie la lumina chibritului

Cand ai de rezolvat ceva la o casa nu sparge amandoi stalpii de sustinere ai acesteia. Aceastia se "vor uni" si vor "complota" sa cada tavanul in capul tau. Mecanismul de comert intr-o economie presupune un vanzator si un cumparator. Dohh, ce greu a fost! Cand vrei sa obtii mai multi bani pe baza tranzactiilor dintre cei doi, cea mai mare prostie este te atingi de amandoi in sensul cresterii presiunii fiscale.

Acum am inteles ca s-a optat pe lovirea populatiei cu cresterea TVA-ului. Dar daca incepi sa te atingi si de vanzator in acelasi timp e cea mai mare prostie. Acestia doi vor complota si vor alege varianta cea mai ieftina pentru amandoi, adica la negru. Vrei factura? Ce sa fac cu ea?

Cand firma are fiscalizate intrarile, iesirile va prefera sa fie la fel. Degeaba se vine cu masuri SF de genul tine bonurile romane ca iti dam ceva pe ele. Asta sa insemne ca s-au prins?

Tagged as: No Comments
13Jul/100

Accepta efemeritatea

Cand oamenii pornesc o afacere ajung sa aiba si momentul de glorie. Lucru pe care nu il constintizeaza decat la prima curba in jos. Din acel moment incepe o lupta de conservare a ceea ce a fost. Totul se compara cu "vremurile bune". Acele vremuri pe atunci nu erau "vremuri bune" ci doar multa munca.
Daca scaderea e constanta o intrebare devine laitmotiv "oare cat va mai merge aceasta afacere?"

Imi spuneau unii prin 2007 caci preturile la terenuri si imobile sunt mici, abia incepe iuresul preturilor. Un potcovar zicea acum 28 de ani ca meseria lui e de cand lumea si va tine cat lumea. Uite ca nu e tot asa.

Multi raman ancorati in probleme, neintelegand ciclitatea, sezonalitatea, efemeritatea sau finalul unei activitati. Intai de toate tu insuti ca om esti trecator, temporar in aceasta vreme. Intrebarea pe care trebuie sa se mizeze este: "ce o sa urmeze?". Cei ce intuiesc raspunsul mai o sansa, in urmatoarea etapa (nu neaparat crescatoare) a afacerilor.

Si totusi cel mai mult ar trebui sa ne afecteze efemeritatea noastra. Si asta e sigura.

11Jun/100

De ce se maresc taxele – varianta light

Daca lectiile de macroeconomie v-au obosit si nu ati reusit sa vedeti pana acum lucrurile in complexitatea lor, o parabola va poate ajuta.

Cititi aici.

Tagged as: No Comments